Tuesday, March 10, 2009

Nytolkning av fjellvettreglene

Da Fjellvettreglene er et norsk fenomen, føler jeg at dette innlegget bør skrives på norsk. Alikevel skal jeg la vær å ta så hardt i som Marte som plutselig har blitt nynorskskriver fordi hun har flyttet til Sogndal (mest fordi jeg ikke kan nynorsk, og skjønner ikke språkets rolle i skolen), men her blir det ihvertfall bokmål, om med litt Skiensk slang.

I helgen var vi på tur på Table Mountain, Cape Towns store stolthet og bakgrunn for utallige postkort. Vi hadde planlagt en slak vei opp til toppen, for vi hadde noen heller utrente sudanesere med på tur, men som Tawfig forkynte på klingende norsk: Ut på tur, aldri sur!

Det er et par ting til man bør tenke på før man legger ut på tur i et fjell som tar kverken på flere folk enn Mount Everest. Med tanke på at påsken er rett rundt hjørnet og folk der hjemme snart tar skiene fatt med Kvikk Lunsj i sekken føler jeg det på sitt rette å komme med en liten oppfriskning av fjellvettreglene.

1. Legg ikke ut på langtur uten trening. Nyervervet erfaring fra helga, for å si det mildt. Afra var klar for kapitulasjon innen vi hadde kommet ut av parkeringsplassen, og det var generelt dårlig med stamina blant våre afrikanske gjester. Både Sigbjørn og meg slepte med oss både to og tre sekker på et tidspunkt for å holde humøret oppe og mytteritankene nede i gruppen.

2. Meld fra hvor du går. Enkelt! Jeg skal til Sør Afrika, mamma. Hjemme i april.

3. Vis respekt for værmeldingene. Hehe...hehe...kremt. Ehh, yr.no burde få litt av skylden for uværet vi kom opp i, da deres utsikter for Cape Town generelt slår feil med +/- ti grader. I Norge blir vi glade hvis det er noen grader over det som er meldt, men 38 grader istedenfor 28 kan være litt i heiteste laget.

4. Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Dette er et interessant poeng. For selv om det var knallvær da vi dro fra Constantia Nek har yr.nos villedende værvarsling den siste tiden lært oss noe: ikke stol på værvarselet. Så jeg hadde ihvertfall med en sovepose til om natten, selv om alle lo av dette og mente det kom til å bli altfor varmt, og superundertøy fra Helly Hansen, og skjerf, så joa, var rustet mot uvær og kulde.

5. Lytt til erfarne fjellfolk. Problemet oppstår når guiden er en litt for ivrig middelaldrende mann som synes spreke norske jenter er som bursdag, julaften og 17. mai på samme dag. Når man innen lunsjen har funnet ut av at det er best å ha ihvertfall en meter avstand kan det fort bli problematisk når man må velge mellom (u)skyldig tafsing og finne rett vei hjem.

6. Bruk kart og kompass. Eventuelt stol blindt på guiden. Det som er fordelen med Table Mountain er at det ikke er så stort, og man kan nesten alltid se byen. Problemet er selvfølgelig bare å komme seg dit.

7. Gå ikke alene. Ittj no problem. Vi var 17 stykker, hvorav 12 overnattet i en 30 kvadratmeters hytte, så det var litt vanskelig å være alene faktisk.

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu. Da vi våknet søndag morgen var solen fra dagen i forveien ikke til å se noe sted. Steinen foran hytta og utedoen var knapt nok å se, og skodda blåste kraftig bortover fjellvegetasjonen. Det var ganske kult å oppleve egentlig, og siden vi måtte hjem og allerede var fremme var det litt for sent å ta stilling til dette punktet.

9. Spar på kreftene, grav deg ned i snøen om nødvendig. Av mangel på snø blir dette punktet også litt urelevant, men det turen har lært selv tøffe-i-trynet-nordmenn som er født med ski på beina og sekk på ryggen er at naturen og fjellet kødder man ikke med. Selv ikke i Cape Town, selv ikke når man tror det er godt og varmt. Men vi kom oss til slutt trygt ned Nursery Ravine etter to timer med trappegåing og uendelige arabiske klagesanger.

God tur!

2 comments:

Christer Solskogen said...

Jeg ser at dine regler er litt anderledes enn andre fjellvettregler. derfor poster jeg dem her:

1. Legg ikke ut på langtur uten trening.
2. Meld fra hvor du går.
3. Vis respekt for været og værmeldingene.
4. Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ha alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.
5. Lytt til erfarne fjellfolk.
6. Bruk kart og kompass.
7. Gå ikke alene.
8. Vend i tide – det er ingen skam å snu.
9. Spar på kreftene og grav deg ned i tide.

Nr. 9 nevner altså ingenting om snø. Men det å krave seg ned i sanden er vel ikke ikke nødvendigvis lurt.

Maria Philippa said...

Nå vil det komme frem at jeg ikke tok fjellvettreglene rett fra høyre hjernehalvdel, men faktisk måtte google dem først, men Hadeland Turlag nevner altså snø i punkt ni: http://www.turistforeningen.no/hadeland/index.php?fo_id=1653.

Men for så vidt enig at å grave seg ned i sand er en dårlig idé.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...